no musze przyznać ze całkiem piękna ;] ale wiecej zdjęć by sie przydało :diabelski_usmiech
Pasy Bezpieczeństwa-Problem
Zwiń
X
-
rozumiem że auto nie było bite i nie odpaliły napinacze.
inne powody to wilgoć i kurz.
musisz dostać się do zwijaczy, rozwinąć pas i zobaczyć czy nie jest wilgotny lub ma zacieki, jeśli tak to można go delikatnie przetrzeć gąbką z płynem do prania a potem z wodą. pas trzeba wysuszyć i najlepiej uprasować żelazkiem ustawionym na 1 (jedną ) kropkę. ośkę i sprężynę zwijacza ( stalowa taśma zwinięta jak serpentyna) przedmuchaj spr. powietrzem i wd-40. wytrzyj żeby nie zabrudzić pasa.
pzdr,
Komentarz
-
-
pimon, Wyciągnij pas do końca i sprawdź czy nie jest wigotny tak jak pisał b-bar01, jeśli nie to spróbuj po całkowitym rozwinieciu zwinąć ( sprawź czy nie ma żadnych zagięć , zwinięc itp ) i jak będziesz zwijał to 2 do przodu jeden do tyłu i tak do końca az się całkowicie nie zwinie , bo jest możliwość że na rolce pas nie leży na swoim miejscu i z tąd blokowanie się. jak to nie zda egazminu no to niestety plastki w górę i przegład ze smarowaniem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78pimon, Wyciągnij pas do końca i sprawdź czy nie jest wigotny tak jak pisał b-bar01, jeśli nie to spróbuj po całkowitym rozwinieciu zwinąć ( sprawź czy nie ma żadnych zagięć , zwinięc itp ) i jak będziesz zwijał to 2 do przodu jeden do tyłu i tak do końca az się całkowicie nie zwinie , bo jest możliwość że na rolce pas nie leży na swoim miejscu i z tąd blokowanie się. jak to nie zda egazminu no to niestety plastki w górę i przegład ze smarowaniem
Jak ma to zrobić skoro są wystrzelone :lol:Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez firemaxWitam, w mojej O2 muszę wymienić pasy (były odpalone).Zamieszczone przez firemaxPS. Czy w Wawie, oprócz ASO mogę skasować błąd, aby nie świeciła się kontrolka poduszki???
Taki modul uchodzi za zuzyty i oficjalnie nie podlega naprawie (musi zostac wymieniony), w Polsce znajduja sie jednak magicy ktorzy naprawiaja takie moduly i
wgrywaja nowego softa , do jakiego stopnia dzialaja takie zezby niewiem, NAPRAWIAJAC TAKI MODUL PAMIETAJ ZE IGRASZ ZE SWOIM ZYCIEM!
Darek
[ Dodano: Wto 04 Gru, 07 14:52 ]
...na Allegro mozesz znalezc firmy trudniace sie takim procederem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspolo...jezeli zostaly odpalone poduchy i/lub pasy to modul airbagow( potocznie nazywany sensorem) zapamietuje blad i odpala cos w srodku( bledu nie mozna skasowac).
Taki modul uchodzi za zuzyty i oficjalnie nie podlega naprawie (musi zostac wymieniony), w Polsce znajduja sie jednak magicy ktorzy naprawiaja takie moduly i
wgrywaja nowego softa , do jakiego stopnia dzialaja takie zezby niewiem, NAPRAWIAJAC TAKI MODUL PAMIETAJ ZE IGRASZ ZE SWOIM ZYCIEM!
Sensor poduszek reanimuje się na stole ASO tego nie robi bo nie mają do tego odpowiednich programów .Sensor po reanimacji jest sprawny w 100% i nie ma problemu.ASO za nowy kasuje 1700zł i tu jest problem bo reanimacja kosztuje 50zł do 100zł :wink:Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
koja86, moze i masz racje, niemniej taka reanimacja jest zakazana przez prawo EU i Polskie.
Wiem ze kazda elektroniczna czesc mozna reanimowac, moje watpliwosci zaczynaja sie w momencie gdy niewiem kto to reperuje (pan Wladek w garazu),
jakim sprzetem( brak mozliwosci przetestowania prawidlowego dzialania) i na jakich czesciach( duza rozbieznos tolerancji i rozne wplywy srodowiska na wartosci zastosowanych elementow, lub strosowanie tanich zamiennikow o zlej jakosci), a ze chodzi o system ratujacy zycie nie zamierzam ryzykowac z powodu 1,5kPLN roznicy gdzie stac mnie na auto za xxkPLN (OII).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koja86dariuspolo, tam wgrywasz tylko nowy soft i po bólu .
Zamieszczone przez koja86Ps . można sterowniki na allegro dostać nowe ,nigdy nie przypisane żadnemu autu za 90 zł .Co powiesz na to? Lepiej kupić nowy w ASO?
Jezeli zeczywiscie moglbym miec nowy i pewny to napewno nie kupowalbym w ASO.
Komentarz
-
-
dariuspolo, nie stresuj się ja faktycznie kupiłem taki sterownik na allegro i facet miał na aukcji zaznaczone ,że jest nowy .Jak dostałem to okazało się że nie był jeszcze nigdzie przypisany więc dziewiczy cena szokująca bo 90zł konkretnie był z grudnia 2006 za lebalność tego sensora nie jestem pewny bo cena niższa od używek.Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
Witam ponownie, chyba nie jestem aż tak dobry w te klocki. Nie wiem jaki moduł można reanimować...
Myślałem, że przy uderzeniu sensory uruchamiają poduszki i pasy oraz zapala się kontrolka pomarańczowa na desce rozdzielczej.
Wymieniłem zatem poduszki (może to i dobrze bo mam teraz kierownice od RSa) oraz pasy. Następnie mam zamiar pojechać do ASO, aby skasowali błąd z pamięci komputera i podobno system (poduszki i pasy) mają zadziałać przy wypadku. To jest wersja optymistyczna........
Druga wersja jest taka, że mogą być dodatkowo uszkodzone sensory (czujniki) zderzenia i wtedy dodatkowy wydatek właśnie na nie.
Mam nadzieję, że u mnie będzie pierwsza wersja.... tańsza.
Pozdrawiam
firemaxo2 1,9tdi BXE 106/267,5>142/334,5
Komentarz
-
-
Witam, Już sobie poradziłem. Dzisiaj "podkręciłem" moją O2 i od razu skasowałem błąd. W pamięci miał zapisane, że poduszki wystrzeliły i trzeba było to usunąc. Teraz wszystko jest super, a to dlatego, że sensor nie jest uszkodzony. W O1 trzba było go wymieniać lub reanimować. W O2 jest lepiej bo jeśli nie został fizycznie uszkodzony to będzie działał nadal.
Podkręciłem ze 105 do 142. Widać i czuć różnicę. :twisted:
Pozdrawiam
Firemaxo2 1,9tdi BXE 106/267,5>142/334,5
Komentarz
-
-
Koledzy, u mnie problem jest ze zwijaniem pasow na tylnej kanapie. Problem zaczął się pojawiać gdy zacząłem przypinać fotelik dla dziecka. Jak to ogarnąć. Rozebrać to i wyczyścić? Czy może tego się nie rozbiera i lepiej wymienić na nowe? Jak jest całkiem rozwinięty to do pewnego momentu się zwija, a później lipa. Po odczekaniu jakiejś chwili i poszarpaniu tego zaczyna się zwijać powoli. Jak to ogarnąć?
Komentarz
-
-
Sprawa o pasach - to się podepnę. U mnie jest taki problem, że nie chce się pas kierowcy normalnie rozwijać. Czasem blokuje się przy pochylaniu się do przodu aby luknąć co za rogiem, da się coś z tym zrobić?Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Wolne zwijanie pasów, to poprostu wilgoć. Wystarczy zostawić otwarte okna w czasie deszczu (gdy przyłapie) i już jest zauważalna różnica, szczególnie w kilkuletnim samochodzie, gdzie pasy są przybrudzone nawet od rąk. Moim zdaniem nie należy się tym zbytnio przejmować, bo po upałach, gdy wszystko wyschnie szybkość zwijania pasów wraca do normy. To są moje spostrzeżenia przez ponad 40 lat jazdy różnymi samochodami. Oczywiście można się bawić w czyszczenie, mycie, ale jeżeli zwijają się jako tako, to poprostu przeczekać.
Komentarz
-
Komentarz